четвъртък, 29 май 2008 г.

Кое е новина?

Дарик радио – Плевен създаде днес следната „новина”:
Мъж от Ловешко село е спасен след опит да отреже главата си с ъглошлайф. Самоубиецът е в съзнание след втори неуспешен опит да се раздели с живота си. Това съобщи доктор Младен Овчаров, неврохирург в Плевенската многопрофилна болница.
39–годишният Светослав е опитал да се самоубие за пръв път преди месец като се е прострелял с пистолет. След като не успял, решил тази сутрин около 3 часа да отреже главата си с ъглошлаф. В резултат на ужасяващата интервенция, мъжът е успял да си пререже шийната мускулатура заедно с част от гръбначния мозък, след което изпаднал в безсъзнание. Намерен е в безпомощно състояние, с неподвижни ръце и крака, от баща си.”
Чух „новината”, докато пътувах с такси към моя стоматолог. Прииска ми се да помоля шофьора да смени станцията, но се въздържах.
Защо самоубийството е новина? Има ли обществена значимост? За кого тази информация е релевантна? Не е ли по-важно в такъв случай да се уважат чувствата на най-близките, които остават живи?
Работих като видеожурналист една година в системата на NBC. Моята телевизия никога не отрази нито едно самоубийство. Продуцентът не ме изпрати нито веднъж да снимам „новина” дори когато имаше само съмнение за самоубийство.
Етичните стандарти в журналистиката в някои медии стоят над всичко.

1 коментар:

Alex Simov каза...

В България май принципа е - всичко гадно, брутално и лошо е новина. Всичко добро не съществува за медиите или съществува само като подходящ обект за ирония. Не знам откъде се е взела такава любов към мрака...