петък, 28 юни 2013 г.

Олигархията ще напише нова Конституция

Толкова много се изговори против Орешарски и правителството, че думите ги изяде инфлацията. По нашите ширини лозунгите имат по-голяма сила, ако са подкрепени с домати и яйца.

Днес някой в България вярва ли в силата на думите? Преди 22 години авторите на нашата Конституция все още са вярвали. Нали помните как завършва клетвата, която полагат депутатите, президентът и министрите: „да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа”.

Чакай малко. Орешарски в интерес на народа ли издигна Делян Пеевски за шеф на ДАНС? От чии интереси се ръководеше премиерът? Изричането на клетвата е красив момент за телевизионните камери, нищо повече.

Британският вестник „Гардиън” написа, че България преминава „през изключително дълбока криза на представителността”. Половината избиратели не отидоха до урните. Онези, които отидоха, не класираха на първо място нито БСП, нито ДПС, но по правилата на аритметиката точно те сформираха кабинет. Коалиция на „Б” групата. От гледна точка на народния вот, това е правителство на малцинството, както и да го смятаме.

Тъжно е, но е вярно - дори да имаме „чисти” избори без фалшификации, дори да имаме 100 процента избирателна активност, ние пак ще останем в омагьосан кръг. Партиите просто се провалиха в основната си задача - да излъчват елити (па макар и по нашите, балканските стандарти). Днес дори Велико народно събрание няма да ни оправи работата, защото в него ще влязат отново Фидосова, Борисов, Местан, Станишев, Сидеров... И за гарнитура - някакви клакьори, набутани в листите, претоплени като вчерашна манджа, полуграмотни. Те не могат да надскочат себе си, те няма да ни дадат по-добра Конституция. Сегашното законодателство не пречи на олигархията да процъфтява, но аз ще ви кажа бруталната истина: новата Конституция ще бъде написана от същите хора, които преди месец се заклеха да се ръководят само от интересите на народа. Колко му е, олигархията ще напише и нов основен закон - вероятно с пари по европейски проект.
--
Текстът е публикуван и в бр. 121 на в. „Зов нюз” (28.6.2013 г.)

Няма коментари: