понеделник, 21 януари 2013 г.

Атомен референдум или ядрен референдум?



Направо ще ти кажа какво театро ни играят по обществените медии с т.нар. кампания преди референдума. Сложи си ръка на сърцето и кажи – научи ли от тая „кампания” барем един факт, който да ти даде по-ясно разбиране за това що е ядрена енергетика?

Дори депутатите играха тъпо-безизразно като в училищна пиеса, докато обсъждаха думите „ядрен” и „атомен”. Нямаше кой да им каже на тях, завалиите, че разликата е като между космонавт и астронавт. Просто предишното народно събрание замени термина „атомна централа” с „ядрена централа” в закона, което никак не промени съдържанието зад думите.

Та да се върна на ядрената централа. Единственото, което научаваш от тая умишлено изпразнена от съдържание кампания, е това, че трябва да отбележиш знака „Х” само със син химикал и да не рисуваш нищо по бюлетината. Ама да си научил нещо повече за това що е ядрена централа? – Не си? – И аз така си помислих.

Дава ли си някой депутат сметка, че вероятно 30 процента от българите не знаят разликата между атомна централа и атомна бомба? -- Да, ние живеем в страната на Златките...

За да иде човек да направи „информиран избор” в неделя, трябва да е чул това-онова, да е понаучил нещо...  Нещо повече от тия банални глупости за знака „Х” и синия химикал.

Ако се чудиш защо никой не говори за *същността* на ядрената енергетика, която дава най-голяма сигурност на доставките, нулеви въглеродни емисии и достъпна цена на тока... аз мога да ти кажа защо те държат на тъмно... Но и ти знаеш отговора.
--- ------- ---- --- --
*Д. Лъжов е работил като експерт по ПР в АЕЦ „Козлодуй”. Бил е директор стратегически ПР в АЕЦ „Акую”, първата атомна централа на Република Турция. Представял е доклади в областта на комуникациите и ядрената енергетика в София,  Анкара, Вилнюс, Милано и др. 

Няма коментари: