петък, 9 октомври 2009 г.

Комплексите на малката нация



Художникът Давид Черни не се е и надявал на такава силна пи-ар акция, каквато му спретна кметът на Пловдив. Е, това е умението да провокираш реакция с изкуството си... Бил изобразил България като нуждник. Така е усетил нещата Черни, така ги е изразил. Нали няма да правим черен списък на чуждестранните дипломати, които са изразявали недоволство от корупцията у нас? Или черен списък на журналистите зад граница, които са писали по-критични статии за страната ни?

Ето, малката нация има големи комплекси.

На много хора им се иска да ни галят и да ни хвалят, да ни казват колко сме работливи и интелигентни (втори след евреите, а вероятно и първи). В проекта „Ентропа” Германия бе изобразена като преплетени аутобани, наподобяващи свастика. Някой чу ли вопли от Германия срещу чеха?

Сега, ако го натирим вън от страната завинаги, Черни за отмъщение ще изобрази България като Альоша, който стреля по целия Европейски съюз.

2 коментара:

Анонимен каза...

А ние трябва да му целуваме гъза от благодарност че го е направил, така ли?

Zoya Marincheva каза...

Не, но той е поканен, доколкото разбрах, от частно издателство. Просто трябваше да оставим частните лица да си общуват. В културната сфера провокациите са си бизнес. И точно когато българите решиха да провокират обратно, да се "разберем" така да се каже, държавата решава да се намеси(??). Нали сме свободна държава и сме свободни да спорим. Но старите нрави умират трудно.