понеделник, 8 юни 2009 г.

12 години тежък труд

Днешното онлайн издание на „Чикаго трибюн”: Северна Корея праща две US-репортерки в затвора. Двете са осъдени за тежко престъпление ("grave crime" against North Korea) и всяка ще трябва да излежи по 12 години в затвора при режим на тежък труд. Присъдата не подлежи на обжалване, защото била издадена от върховния съд. От текста става ясно, че основното обвинение е било, че нелегално са влезли в Северна Корея.

„Процесът” е продължил два дни при закрити врати.

Вчера сомалийски бунтовници убиха директора на най-голямата радиостанция в страната - "Радио Шабел". По данни на „Репортери без граници" само през 2009 г. година в Сомалия са убити четирима журналисти.

Спомням си един разговор с проф. Рода Липтън (Columbia University) през 2000 година. Тя ми каза по някакъв повод, че и журналистите, и гражданите приемат свободата на словото за даденост в САЩ. Тя каза: We take it for granted.

Вероятно някакъв по-дълъг период на традиционно свободни медии – 100-200 години – води до притъпяване на сетивата, що се отнася до терора над журналисти въобще... в други части на света.

Струва ми се, че в новите демокрации в Източна Европа формите на натиск са по-фини, но не по-малко опасни. „Срещу приятелите на главния редактор не се пише.” Разбира се, не се пише и срещу фирмата, която си плаща за реклама на първа страница.

2 коментара:

Крис каза...

Имам подозрения, които, разбира се, не мога да докажа, че леката форма на цензура съществува навсякъде из цивилизования свят. Защото, когато е застрашено някакво реноме, а оттам - и някакви, обикновено доста, пари, свободното слово става размито понятие.

Учили са ме, че единственият наистина 100% нецензуриран вестник е Guardian, защото хората, които плащат, нямат представа какво е съдържанието на утрешния брой.

Александър Кръстев каза...

За съжаление истината за не-писането и не-говоренето е много сериозна. И у нас го правят всички големи медии. До една!

Крис, няма такова нещо като "100% нецензуриран вестник". Защото не е от значение дал изнаят утрешния какво пише, важно е какво са "настояли" след като вчерашният е писал за тях :)