вторник, 30 септември 2008 г.

Мигновено общество

Един приятел наскоро спомена в и-мейл, че ние всички живеем в instant society. Фразата ми хареса доста и реших да потърся нещо в Google – да видя какво ще излезе за фразата „мигновено общество”.

На първо място в световната търсачка се появи една проповед на преподобния Майкъл Д. Джордан.

Отецът пише:

Живеем в мигновено общество. Общество, което трябва да получава всичко по-бързо и по-бързо. Ако трябва да чакаш повече от 5 минути, това се смята за срам и унижение. Ресторанти за бързо хранене изникват на всеки ъгъл. Дори не можем да отделим време да влезем в ресторанта, де седнем и да поръчаме; трябва да можем да преминем покрай прозорчето и да си получим храната бързо. Не можем да чакаме на опашка в банката, затова имаме автомати, дето обслужват хората с незабавен достъп до техните пари по всяко време.

Изглежда не можем да чакаме да получим нещо. Просто изваждаш картата и ето на, мигновено го получаваш с парите от пластмаса, които ти позволяват да живееш над възможностите си и да получаваш неща, за които при нормална ситуация би трябвало да чакаш. Струва ни се, че пощенската доставка отнема много време, затова пращаме писма по факса мигновено. Информация на една ръка разстояние със скоростта на светлината. Дори видях преди два месеца една новина, че някои погребални агенции започват да строят прозорци за поклонение, така че да не се налага дори да слизаш от автомобила си да отдадеш почит към починал приятел или роднина. Представете си що за удобство и ефективност! Човек няма да си губи времето да се облича официално за посещение на погребалната зала, всъщност дори няма да губи време да слиза от колата и да говори с опечалените. Толкова е удобно просто да преминеш и да погледнеш през прозореца към приятеля или роднината, изложен във витрина като в някой мол.

По-нататък отец Майкъл Джордан пише:

Човечеството е обхванато от манията да пести време до степен, близка до пълен отказ от човешко достойнство.

Прииска ми се да ида само за един ден в Америка и да стисна ръката на мистър Джордан.

Няма коментари: