четвъртък, 7 август 2008 г.

Извинете за маските

Четирима американски колоездачи пристигнаха в Пекин във вторник и на слизане от самолета си сложиха маски на устата. Да се предпазят от смога на Пекин... Домакините се обидиха... и в сряда четиримата олимпийци написаха официално извинение. Това са Michael Friedman, Sarah Hammer, Bobby Lea и Jennie Reed.

Шефът на американския олимпийски комитет Джим Шер каза, че не им бил оказан натиск да се извинят.

“The wearing of protective masks upon our arrival into Beijing was strictly a precautionary measure we as athletes chose to take, and was in no way meant to serve as an environmental or political statement,” the athletes said. “We deeply regret the nature of our choices.”

„Носенето на предпазни маски при пристигането ни в Пекин беше само предпазна мярка, която решихме да вземем, и по никакъв начин не сме искали това да бъде екологическо или политическо изявление,” казаха четиримата. „Дълбоко съжаляваме за нашия избор.”

Така казаха американците, за да замажат скандала. Аз бих казал: „Да, сложих си маската, понеже въздухът ви не става за дишане, понеже сте наблъскали в този град 8 милиона души, настанили сте ги в техните работнически общежития с по една тоалетна на етажа, за да могат да произвеждат евтини хладилници, телевизори, компютри, телефони, чадъри, чинии, с които да залеете нашия ненаситен пазар... И нямам никакво намерение да ви се извиня, па ако ще да ми спукате гумите на колелото, защото медалът има значение, но още по-важно е да си признаете, че сте на светлинни години от западните демокрации, че заглушавате Дойче Веле и цензурирате интернет... И по-добре да не започвам темата за Тибет.”

Но нали знаете колко по-важна е икономиката на САЩ от политическата свобода в Азия... Впрочем Китай държи валутния си резерв в долари и може някой ден да реши да го обърне в евро... и това няма да е весел ден в Америка, повярвайте ми.

Няма коментари: