четвъртък, 31 януари 2008 г.

Мироопазване


Мироопазващите сили на ООН в Западна Сахара вандалски унищожиха рисунки отпреди 6 000 г. на животински и човешки фигури.

Това съобщи една от водещите радиостанции у нас.

Археологическият резерват Лахуад, известен и като Дяволската планина, е “изрисуван” от войници на ООН със спрейове. Върху древните рисунки те са оставали своите подписи, датите, когато са писали, а също и страната, от която идват.

Така един хърватин е надраскал “Petar CroArmy”, под което се виждат следите от рисунките на древните хора. Евгений от Русия пък е оставил надписа “АУИ”, кодовото име на базата на мироопазващата мисия, подписал се е и египтянин, съобщава БГНЕС.

Пратеникът на ООН за Западна Сахара Джулиън Харстън каза, че е шокиран от вандализма на неговите войници.

Той съобщи, че ООН ще предприеме сериозни мерки срещу войниците, оставили своите подписи. Членовете на мисията съзнателно са унищожили елементи от културното наследство в Западна Сахара, макар че съзнават естеството на тяхната мисия за поддържане на мира, с което са нарушили конвенцията за защита на културното наследство при въоръжен конфликт от 1954 г., се казва в доклад на учените Ник Брукс и Йоахим Солер, изпратен до британския “Таймс”.

- - -

Мислите ли, че ако старшината им беше прочел тази конвенция от 1954 г. в часа по политическа просвета, тия момчета нямаше да драскат върху древните рисунки? Да бъдем оптимисти: рисунките са унищожени, но мирът е запазен.

Няма коментари: