събота, 1 септември 2007 г.

Всеки е журналист

Днес всеки може да бъде журналист. Няма как да не забележим бума от блогъри, които пишат за политика, здраве, пътешествия и какво ли не още в Интернет. Всеки днес може да публикува без опасения от цензура и без съществени финансови бариери. Достатъчно е да имате компютър и връзка с мрежата.

Днес всяко събитие става достояние на аудиториите в Интернет в момента на неговото случване. Няма разстояния, има обмен на битове. Съвремието се ускорява. Информацията за всички събития създава илюзията,че днес се случва много повече, отколкото примерно през 1950 година. Илюзията, че днес живеем в свят с изключително много събития, ни води до усещането, че те са еднакво маловажни. Това, че някой ни съобщава много факти, не означава, че те имат смисъл. Натрупването на факти не води до смисъл. Аз съм имунизиран срещу натрупването на критична маса от информация: за да не настъпи експлозия на собственото ми битие.

Двама философи на медиите, Сааринен и Тейлър, написаха преди време за Интернет: There is no understanding because nothing stands under. Това не може да се преведе на български, макар че дълго се мъчих да измисля аналогична фраза... Ако искате, направете предложение за превод в коментар към този текст. -)

1 коментар:

Alex Simov каза...

Моето предложение:

Няма разбиране, защото всичко е за разбиране!